Gündeme uygun, yazın dili pratik bir kitap. Yazar, dünya ve ülke örnekleri ile analiz ettiği olgulara dair fütüristtik bakış açıları ile okuyucunun zihninde kalıcı bilgiler bırakmaktadır.
Yazar kitabını korona ve cehalet virüsüne karşı amansız mücadele eden bilim insanlarına ve referansı bilim ve vicdan olanlara ithaf etmiştir.
İlk bölüm; korona ekonomisi, etkileri ve hümanist devlet modeline geçiş, ikinci bölüm dijital teknoloji tabanlı üretim modellerine geçiş: yapay zeka ve yapısal stratejik dönüşüm, üçüncü bölüm ise küresel korona salgını sonrası hümanist devlet modeli (makro) ve yapay zeka teknolojileri (mikro) tabanlı sürdürülebilir kalkınma önerisi genel başlıklarını içermektedir.
Arka Kapak
İnsanlık tarihine derin izler bırakacak, küresel kapitalizme ait ekonomik, politik, sosyal tüm sistemi kökten değiştirecek ve hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağı yeni bir düzeni beraberinde dayatacak olan koronavirüs pandemisi, 2020 yılı itibarıyla tüm dünyada yönetime el koymuştur.
Başka bir ifadeyle insanlık için bir çağı bitirip, yeni bir çağı başlatmıştır. Konvansiyonel kapitalist üretim, tüketim ve yaşam kodlarını geride bıraktıran, global güçleri zayıflatan ve ekonominin çarklarını, küresel ağları ve devleti değişime zorlayan söz konusu salgın sonrası dünya yeniden şekillenmektedir.
Elinizdeki kitap son yüzyılın en büyük salgınının yarattığı ekonomik ve sosyal tahribatı onarmak ve yeniden yapılandırmak için korona sonrası oluşacak yeni dünya düzeninde ülkemizi ve milletimizi ileri refah toplumuna taşıyacak, entelektüel rönesansı yaşatacak yeni bir sürdürülebilir kalkınma ve gelişim modelini Türkiye’nin sosyal bilimlerde önde gelen akademisyen-yazarlarından biri olan Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu’nun disiplinlerarası sınırları yıkan, somut tespit ve çözüm önerileri ile özgün, rahat ve akıcı diliyle sunmaktadır.
Yazar, bu kitap kapsamında yaptığı değerlendirmelerle sadece korona virüs ile başlayan süreç hakkında tarihe not düşmekle kalmıyor, aynı zamanda makro düzeyde insan merkezli hümanist-devlet ve mikro düzeyde dijital ve özellikle yapay zeka teknolojileri tabanlı ekonomik ve sosyal gelişim modelini insanlığın kurtuluş projesi olarak takdim ediyor.