Kitabın birinci bölümünde araştırma tasarımının ilk aşaması olan araştırma sorusunun bulunması, ikinci bölümde, araştırma sorusuna yönelik bir yanıt verme potansiyeli olan alternatif kuramlar hakkında bilinmesi gerekenler ve kuramlardan türeyebilecek hipotezlerin oluşturulması, üçüncü bölümde ise araştırmanın ampirik kısmının nasıl tasarlanacağı ve bu bağlamda örnek, örneklem, veri toplama, ölçme, ölçekler, ölçek geliştirme, geçerlilik ve güvenilirlik gibi konulara ilişkin açıklamalar yer almaktadır. Son bölümde ise positivist araştırma paradigmasına yönelik post-modern eleştirilere değerlendirilmiştir.
Arka Kapak
“Bu tez nasıl bitecek?” sorusu yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin birbirlerine ve kendilerine sıklıkla sorduğu bir sorudur. Bazen yakınmayla, bazen yılgınlık ve bıkkınlıkla, bazen de hakikaten tıkanma ve çaresizlikle sorulur. Danışmanla yapılan görüşmeler, tez yazan arkadaşlarla fikir teatileri, lisansüstü öğrencileri için oluşturulmuş özel toplantılar da zaman zaman bu soruya yanıt vermeye yardımcı olmaz.
Bu Tez Nasıl Bitecek? Lisansüstü Öğrencileri İçin Araştırma Kılavuzu, bu sorunun önüne geçmeyi değil, nedenlerini tespit edebilmeyi öneriyor. Hazır yanıtlar sunan bir reçete vermektense, soruları ve yanıtları zenginleştiren bir yol arkadaşlığı vaat ediyor. Lisansüstü öğrencilerinin elinin altında bulunması gereken değerli bir tartışma kılavuzu…
“Bu kitap nihayetinde, kendisi de hâlâ öğrenmek için çabalayıp duran birinin iyi niyetli bir çabasından fazlası değildir. İyi örnekleri okumak ve benzetmeye çalışarak ilerlemek bizi zaman içerisinde ilminde ve sanatında önceki haline nazaran daha ‘usta’ insanlara dönüştürecektir. Ve bu sonu olmayan bir süreçtir.”