10 Haziran 2011 Cuma

Blended Learning (Karma Eğitim)

Karma Eğitim Nedir?
  • Bağlamı / ortamı çeşitlendirmek: Temel bakış açısı, karma öğrenmeyi sosyal bağlam açısından ele almaktır. Çalışanlar öğrenmeye hedef olan konuyu tek başına, bir başka kişiyle (koç eşliğinde, birebir çalışarak) ya da bir grup insanla birlikte öğrenebilirler. Bunların birarada kullanılması öğrenmeyi daha verimli hale getirmektedir.
  • Kullanılan medyayı / araçları çeşitlendirmek: Sınıf içi eğitim, e-öğrenme, eğitim videoları, destek materyalleri gibi çeşitli yöntem ve araçlar öğrenmeyi daha etkili bir şekilde gerçekleştirebilmek için bir arada kullanılabilirler.
Karma Eğitim Fikrinin neresi yeni?
Kullanılabilecek yöntem ve araçların çeşitliliğinin artmasıyla üretilebilecek çözümlerin çeşitliliğinin de artması. Bu açıdan baktığımızda, informal ve sosyal medya araçlarının yaygın kullanımı ile sosyal öğrenme son dönemde karma eğitime yeni bir soluk getirmiştir. E-öğrenme ve sınıf içi eğitimler formal öğrenmenin bir parçası olarak ele alınabilir. Çalışanların iş başındayken ve birbirleri ile görüş paylaşarak öğrendiklerini ise informal öğrenme altında değerlendirebiliriz. Karma eğitim ise bu iki öğrenme yöntemi arasında köprü olabilecek bir niteliğe sahiptir.

Karma Eğitim Tasarlarken Sorulması Gereken Sorular
  • Tam olarak hedeflenen ne? Eğitim amacı hangi bileşenlerden/alt hedeflerden oluşuyor? Eğitim programı bittiğinde kişilerden neyi başarmış olmalarını istiyoruz?
  • Eğitim programını alacak kişilerin belirleyici, öne çıkan özellikleri neler?
  • Bütçe, zaman, teknoloji vb. anlamda kısıtlar veya fırsatlar nelerdir?
  • Karma eğitim uygun görünüyor. Peki ya sonra?
Eğitim yöntemlerine karar verdikten sonra, bu yöntemlerin en etkili şekilde verileceği medya ve kanalları (yüz yüze eğitim, e-öğrenme, e-kütüphane, eğitim videoları vb.) belirleyebiliriz. Örneğin; kişilerin tek başına alacakları, vaka ve eğitsel örneklerle zenginleştirilmiş bir e-eğitim ile birlikte sosyal medya araçlarından faydalanılarak oluşturulmuş bir çalışan bilgi ağı kurgulanarak, öğrenme sürecinin devamlılığı sağlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder