Hayat öğretilerinin kuşların felsefesi ile metaforunu içeren kitap, etkileyici olduğu kadar bilgilendirici bir tema da içermektedir.
Kendindeki kırılganlığı kabul etmek ördek ile, denklik dersi kumru zihni ile, iyi alışkanlıklar sanatı kuşların tümü ile, yön bulma duyumuz denizçulluğu ve guguk kuşu ile, aile guguk kuşu ve kaz ahlakı ile, gerçek cesaret kartal ve kızıl gerdan ile, sevmek kumru şefkati ile, dünyanın güzelliği cennet kuşu ile, özgürlük kuş kafesi ile, sadakat çit sesleri ile, merak kızıl gerdan ile, seyahat denizkırlangıcı ile, hiyerarşi karga ve akbaba ile, mutluluk ispinoz ile, zeka serçe ile betimlenmektedir.
Arka Kapak
Yaşamın sağduyulu ustaları kuşların, doğallıkları ve hafiflikleriyle bize söyleyecekleri çok şey var. Yeter ki onlara kulak verelim.
Ömrünü kuşları izleyerek geçirmiş Fransız kuş bilimci Philippe J. Dubois ve filozof Élise Rousseau, kuşların yaşamlarından ilham almış yirmi iki küçük hayat dersi ile bizi –evrimin tepesinde olduğunu düşünerek kendini “dünyanın efendisi” ilan eden bizi!– önce kendimiz üzerine düşünmeye, sonra da kanatlarımızı açmaya davet ediyor.
15 dile çevrilen Kuşların Felsefesi’ni okurken kızıl gerdanın neden kartaldan daha cesur olduğunu, kuzey denizkırlangıcının bize “yola çıkmak” hakkında neler öğretebileceğini ve –yeşilbaş ve penguenin göstereceği üzere– sevmenin en iyi yolunun akıldan mı yoksa kalpten mi geçtiğini keşfedeceksiniz. Doğanın ritmini duymamızı sağlayan, hayatı nasıl yaşayabileceğimize dair taptaze bir bakış açısı kazandıran bir kitap bu.
“Nefis, büyülü, çarpıcı. Artık kuşları eskisi gibi görmem mümkün değil.” -Peter Wohlleben, Ağaçların Gizli Yaşamı’nın yazarı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder