Farklı bir yazarın imza günü için gittiğim yayınevinde beklerken, kitapların sihirli dünyasına daldığım bir anda keşfettim Toyin Adewale'ın "Acı Çikolata" isimli kitabını. Kitap arka kapağı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde okunabilecek bir eseri resmediyordu. Kitap'da Nijerya'da yaşayan kadınlara, onların yaşamlarına, karşılaştıkları zorluklara dair 20 tane öykü mevcut. Bu kitap ile Afrika edebiyatına dair bir izlenimde kazanmış oldum. Öğrendim ki günümüz Nijerya'sında kadın toplumun en zayıf halkası, en çok ezilen bireyi. Kaba kuvvetin ve rüşvetin günlük yaşamın 'olağan' bir parçası olduğu ülkede sadece tarlasında çalışan köylü kadın ezilmiyor. Nijerya'da olup bitene karşı çıkan, durumu kabullenmeyen, tepelerindeki baskıya teslim olmayı reddeden tahsilli, politik görüşlü kadınlar da büyük bir savaşım vermek zorunda.
Toyin Adewale'in bu kitabı bugüne kadar ülkesi Nijerya'da yayınlanması mümkün olmayan, meraklıları için tavsiye edebileceğim bir Afrika edebiyatı eseri.
Arka Kapak
Afrika'da modern edebiyat ilk adımlarını attığı 1960'lı yıllarda; Nijerya, özellikle roman ve öykü dallarında en verimli ülkelerden biriydi. Ancak aradan geçen yıllarda bir krizden ötekine sürüklenen Nijerya'da edebiyat bir kenara itilmiş, ona toplumda pek bir yer kalmamıştır.
Toyin Adewale'nin bu kitaba alınan yirmi öyküsü Nijerya kadınının sorunlarla dolu günlük yaşamına değiniyor. "Acı Çikolata", Nijerya gerçeğinin çok inandırıcı bir mozaiği. Yazar öykülerinde güçsüzlerin avukatlığını yapıyor, yaşam gerçeğindeki düşlerini anlatıyor, güçsüzlerin gücünden söz ediyor. Adewale'in her satırında kadının yürekliliği seziliyor. Nijerya gerçeği bir mozaik olarak okurun karşısına çıkıyor. İşte bu nedenle Toyin Adewale'in elinizde tuttuğunuz "Acı Çikolata" adlı kitabı İngiltere, Fransa ve Almanya'da yayımlandığında büyük ilgi görmesine rağmen, kendi ülkesi Nijerya'da halen yayımlanmamıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder