Yaratıcı Tür, yazara ait Beyin kitabından sonra okuduğum ikinci kitap. David Eagleman, Amerikalı bir sinirbilimci ve Stanford Üniversitesi'nde nörobilim dersleri veriyor. Kitap, bilim ve sanatın birleştirici gücünden bahsederek okuyucuyu yeni fikirler yaratmaya teşvik etmektedir. Kitap, değişim rüzgarı, yaratıcı düşünce yapısı ve yaratıcılığı geliştirmek adlı ana başlıklardan oluşmaktadır.
Yazara göre; Dünyaya yeniden biçim vermek için bükme, parçalama ve harmanlama, yenilikçi düşünmenin altında yatan beyin işlemlerini yakalamanın bir yolunu sunmaktadır.
Kitap son bölümünde ise geleceğin temelinin bugünden atıldığını, büyük fikirlerin şu anda çevremizi sarmış olan şeylerin bükülüp, parçalanıp, harmanlanması ile belirleneceğini ve insanların kolektif bir bilinçle yeni olasılıklara yelken açarak, geleceğin hikayesini yazacağını ifade etmektedir.
Arka Kapak
“Gerçekleri öğrenir, kurguyu üretiriz. Olanı kavrar, olabilecekleri düşleriz.”
İnsan dünyanın yeni versiyonlarını yaratıyor, hem de her gün. Yenilik üretme yeteneğimizin canlılar arasında eşi benzeri yok. İnekler koreografi hazırlamıyor, sincaplar ağaç tepelerine ulaşmak için asansör inşa etmiyor, timsahlar sürat motorları tasarlamıyorlar. Bizler ise, binlerce yıl önce meydana gelmiş bir evrimsel ince ayar sayesinde, deneyimlerimizi özümseyip onlardan “şöyle olsa ne olur”lar türetebiliyoruz.
Ünlü nörobilimci David Eagleman ve besteci Anthony Brandt şu sorunun peşine takılıyor: İnsanlığın yaratma becerisi ve güdüsünün temelinde yatan şey nedir? Zihnimizdeki yaratıcı yazılım nasıl çalışıyor, ona neden sahibiz ve bizi nereye götürüyor? Yaratıcı Tür, Picasso’dan konsept arabalara, şemsiyelerden Ay’a seyahate, eğitim sistemimizden ketçap şişelerine kadar uzanıp yaratıcı zihni mercek altına alan etkileyici bir yolculuk. Nörobilimdeki en yeni bulgulardan faydalanarak sahip olduğumuz bu derin, gizemli ve en önemli insan becerisinin temel işleyişini ilk kez böylesine görünür kılıyor ve hepimiz için daha yaratıcı bir geleceğin kapılarını aralıyor.
“İnsan yaratıcılığına görseller eşliğinde bir yolculuk… Zihnin işleyişine ilgi duyanlar mutlaka okumalı.” - Wired
“Ağzı açık bıraktıracak kalitede... Deha kalitesinde.” - Geoff Dyer, Observer
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder