Kitap hayatına, modern teknolojinin riskleri üzerine basit bir monografi ile başlamış, fakat yayımcının diziyle ilgili düşüncesi değişince insanlığın teknoloji geleceğinin şekillenişinde siyasal içerme ve dışlama üzerine karmaşık bir mülahazaya dönüşmüş.
Kitap, 9 bölümden oluşmaktadır. Bölümler; teknolojinin gücü, risk ve sorumluluk, felaketlerin etik anatomisi, doğanın yeniden şekillendirilmesi, insanların kurcalanması, bilginin vahşi sınırları, bilgi kimin, mülkiyet kimin, geleceği kazanma iddiası, halk için icat.
Kurumsal eksikler, eşitsiz kaynaklar ve kayıtsız hikaye anlatıcılığı, teknoloji ile insani değerlerin kesişimi ve etkileşimi üzerine derinlemesine düşünüşü engellemeye devam etmektedir. Yeni olana bir hücum varken temkin ve önemi gözeten önemli bakış açıları da mevcuttur.
Sonuç olarak, kitap, teknolojinin özgürleşme, yaratıcılık, güçlendirme yönünde taşıdığı potansiyel ya hayata geçmiyor ya da en iyi ihtimalle kötü dağılıyor sonucuna ulaşmaktadır.
Arka Kapak
"İcatlarımız dünyayı değiştiriyor, icatlarımızla değişen dünya da bizleri."
Sheila Jasanoff, Teknoloji ve İnsanın Geleceği kitabında söze böyle başlıyor. İlerleyen bölümlerde ise, bilgi teknolojilerinden gen araştırmalarına kadar uzanan alanda bir dizi vakayı anlaşılır ve çarpıcı bir bakışla okurun dikkatine sunuyor. Hem teknolojik sistemlerin karmaşıklığını hem de bu sistemleri denetleme iddiasında olan etik ve hukuki alanın belirsizliğini işaret eden, cevabı bir çırpıda verilemeyecek sorular soruyor.
Jasanoff, teknolojinin politika ve ahlaktan bağımsız bir güç olduğu yönündeki varsayıma karşı çıkıyor. Teknoloji ve İnsanın Geleceği, sadece teknolojinin risklerini değil, bizatihi vaatlerini de değerlendirmek için kamusal demokratik alanın canlandırılması gerektiği konusunda kuvvetli bir sav oluşturuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder