Bilimkurgunun edebiyat olmadığını yansıtan bir kitap. Bilinen gerçekliğe uymayan bir anlatımı olmakla birlikte rasyonel bulduğum bir kurguya sahip.
Wells, "kronik argonotlar"da "eksoterik" ve "ezoterik" diye isimlendirilen iki anlatıdan bahsetmektedir. Eksoterik ya da dışsal anlatı "yazar" tarafından anlatılırken ezoterik ya da içsel anlatı eksik ve parçalı bir şekilde Papaz Elijah Cook'un dilinden aktarılır.
Yazarın bilimsel çalışmaları; "Türlerin Değişim Hızı", "Hayatın Sürekliliği", Ölüm", "İskeletler Üzerine", "Zoolojik Gerileme", "Soy Tükenmesi Üzerine", "Biyo-İyimserlik" üzerinedir.
Gelecekte biraz daha ileri gittiğinde insanın gerçekten de (dini önyargılardan arındığı haliyle) Darwinci teorinin ve Termodinamiğin İkinci Yasası'nın emri gibi görünen nihai soy tükenmesine mahkum olduğunu keşfedecektir.
Alıntı Notlar;
Çürüyen bitkiler zaman zaman, mayalanmalarının sıcaklığı ile için için yanabilirler, fakat bu durum nadiren alevlerle sonuçlanır.
Akıl ile güç gittiğinde bile minnetin ve karşılıklı sevgi duygusunun insanoğlunun yüreğinde yaşamaya devam ettiğine tanıklık etsin diye...
Arka Kapak
Wells'in ilk olarak okul gazetesinde yayınladığı bir öyküden hareketle kaleme aldığı kısa romanı Zaman Makinesi, 1895'ten beri bilimkurgunun önde gelen eserlerinden biri oldu. Hem geleceği hayal etmek hem de bilim insanının karakterini göstermek adına derin saptamalarda bulunan, politik göndermelerle yüklü bu distopya, hâlâ gerçekleştiremediğimiz bir fantezinin peşinden yıllardır sürüklüyor bizi. Volkan Gürses'in Türkçeye çevirdiği Zaman Makinesi'nin bu yeni baskısı, roman tarihi ve H.G. Wells üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan akademisyen Patrick Parrinder'ın önemli makalelerinden biriyle zenginleşiyor. Elif Ersavcı'nın Türkçeye kazandırdığı bu makalede Parrinder, Wells'in Zaman Makinesi'ni yazarken, "yaratıcılık düzeyinde de olsa, kendi ölümünün ötesine geçmeyi" öğrendiğini iddia ediyor. Zamana karşı bir makinenin, ölümlülüğe karşı bir yaşamın hikâyesi bu. Wells'in en büyük üç romanından biri olan Zaman Makinesi'ni okurken, hepimiz bir Zaman Yolcusu'yuz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder